Esteu aquí

Cos de Dansa

BREU CONTEXT HISTÒRIC

L’Esbart Sant Cugat neix l’any 1975 amb un caràcter definit d’innovació en el món de la dansa catalana, sempre basant-se en la Cultura Popular i Tradicional del nostre país. Durant els primers anys, el cos de ball feu una immersió en la cultura popular i es dedicà a treballar en el seu folklore, sempre amb l’aportació creativa i artística del  director  Salvador Mel·lo, que dirigeix el Cos de Dansa de l'Esbart Sant Cugat del 1976 al 1986. És ballarí i coreògraf de l'Esbart Verdaguer, i té formació en dansa clàssica i espanyola. Reescriu la dansa tradicional catalana en nous paràmetres d'estilització i composició. seguint una línia de caràcter innovador creant diverses coreografies que va incorporar com a repertori de l’Esbart Sant Cugat.

page4image53176064

Andorranes, de Salvador Mel·lo Esbart Sant Cugat 1990

 

Després d’un període de transició, el gener de 1989, l’Esbart Sant Cugat contracta un nou director, Joan Serra i Vilamitjana, que dirigeix l'Esbart Sant Cugat del 1988 al 2004. Creix a l'Esbart de Rubí, i a part de referents com Mel·lo i Albert Sans, Serra beu i s'interessa pels referents de la modernització de la dansa del moment; Nijinski, Pina Bausch, Cesc Gelabert, Haruchika Noguchi,... Centrat en el pes i la pelvis, s'enfoca cap al gest, el poc interès ornamental versus el visceral, i la celebració de la dansa del poble i pel poble.

Sempre seguint una línia innovadora, aquest director proposa una nova manera de ballar en català, d’expressar la cultura catalana per mitjà de la dansa. Com a coreògraf de l’Esbart Sant Cugat a partir de 1990 fa tàndem amb Quim Serra i Puigvendrelló.

page5image53175024

Ballem un pont de mar blava, de Joan Serra i Quim Serra Esbart Sant Cugat 1994

 

Des de l’any 2004 l’Esbart enceta una nova etapa amb la renovació de l’equip de direcció artística. Sílvia Pérez Mateu que dirigeix l'Esbart Sant Cugat del 2004 al 2010 . Es forma a l'Esbart Sant Cugat amb en Joan Serra i és membre fundadora de la companyia Factoria Mascaró. Es forma en dansa contemporània. Les coreografies són explosió i entranya; la llibertat i la fluidesa del moviment propi.

page5image53036464

Wiwo, de Sílvia Pérez. Esbart Sant Cugat 2009.

 

A partir del 2010 el Cos de Dansa es dirigit per Laia Martínez Ventura fins al 2019 . Es forma a l'Esbart Sant Cugat sota la direcció de Joan Serra i Sílvia Pérez, i és ballarina de la companyia Factoria Mascaró des de 2004. Es forma en dansa contemporània. La seva dansa és precisa, fragmentada, expressiva i teatral. Destaca per l'ús del grup i la hibridació de rols.

page6image53016176

Tants records, de Laia Martínez Esbart Sant Cugat 2015

 

Al 2019 prèn el relleu a la direcció del Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat la Lali Mateu.