Esteu aquí

Andança

QUÈ ÉS I COM ENTENEM ANDANÇA, L'ESCOLA DE L'ESBART SANT CUGAT?

Andança és l’escola de dansa de l’Esbart Sant Cugat. Aquest és un espai de formació en dansa que pren, com a punt de partida, la tècnica de la dansa tradicional per treballar-la d’una manera oberta i actual.

Oferim el coneixement i l’aprenentatge de la dansa popular i tradicional i els costums que l’envolten i els relacionem amb les manifestacions populars del nostre poble.

La dansa és un llenguatge més que les persones disposem per comunicar-nos i, per tant, aquest coneixement i aquest aprenentatge passen pel cos i el seu moviment. L’infant es mou, el moviment comporta canvi, el canvi comporta evolució. Des d’Andança volem compassar el moviment de l’infant amb l’evolució de la cultura.

La nostra proposta planteja una educació en el llenguatge del cos i en el llenguatge de la dansa per proporcionar al nostre alumnat les bases d’un futur ballarí o ballarina, sempre a través del coneixement del folklore, les arrels i les tradicions que conformen el nostre context.

Treballem a través d’un projecte didàctic elaborat per professionals capacitats; un projecte que s’adapta a les lleis educatives. Treballem, també, des de la interrelació de llenguatges, des del món musical i des del principi de l’infant com a protagonista i com a transmissor de la cultura.

 

ANDANÇA A LES ESCOLES

Aquest projecte trasllada l’activitat d’Andança a les escoles (actualment a les Escoles Pi d’en Xandri, Pins del Vallès, Turó de Can Mates, Santa Isabel, Gerbert d’Orlhac, l’Olivera, La Floresta, Ciutat d'Alba, Pureza de Maria, la Mirada, Joan Maragall i Collserola), on es treballa amb el mateix programa pedagògic que a l’Esbart.

Aquesta activitat està coordinada juntament amb els grups que Andança té a l’Esbart, amb el mateix equip de professors que es desplaça a les diferents escoles. Aquest projecte suposa una important oportunitat per relacionar l’entitat amb el món escolar, a més de fer de vehicle de relació entre alumnes de diferents escoles, ja que durant l’any es programen activitats conjuntes. El projecte està cada cop més arrelat a les escoles, cosa que es tradueix en un creixement dels grups i una implicació de les famílies a l’entitat.

Iniciem les extraescolars a l’escola, amb un grup de P3-P4 que fa una hora de dansa a la setmana, i continuem amb un grup de P5-2n, amb també una hora setmanal. A partir de 3r de primària, si volen seguir la seva formació a Andança, es traslladen a l’Esbart de Sant Cugat.

Tant els grups de l’Esbart com els grups d’extraescolars de les diferents escoles formen part d’Andança; segueixen la mateixa programació i sistema pedagògic i participen de les mateixes ballades. Creiem que la nostra presència a les escoles és una manera de donar a conèixer la nostra dansa i el sentiment d’entitat popular i tradicional.

 

ACTIVITATS

Ballades

Al llarg del curs intentem que els/les nostres alumnes “surtin a ballar” com a mínim dues vegades. Les ballades són una activitat extra, en què els/les alumnes mostren part del treball fet a classe. És un moment per compartir la dansa amb tots els grups d’Andança de les diferents escoles i, també, una activitat participativa de la cultura i de les festes del nostre poble.

Creiem que les ballades són un bon moment per mostrar les danses, però sobretot, també una manera en què els nens/es poden viure diferents experiències relacionades amb el món de la dansa. És a dir, la dansa dins la festa, la dansa com a tradició, la dansa a l’escenari, la dansa dins d’un teatre, la dansa d’un seguici festiu, la dansa amb músics en directe, etc.

Ballades al carrer

Les ballades al carrer són aquelles que ens apropen a la nostra dansa més popular. Sortim a ballar pel poble, en dates assenyalades, amb músics en directe i a peu pla.

Ballades a l'escenari

Ballant perquè ens mirin: aquesta és una ballada molt especial que fem cada dos anys al Teatre Auditori de Sant Cugat. És un espectacle en què participa tota l’escola de dansa i totes les seccions i grups de l’Esbart. Tractat amb molt de “carinyo”, portem la nostra dansa a un gran teatre i acostem aquesta experiència als/les nostres alumnes, família i amics.

Andança a plaça: en aquesta ballada tots els nens i les nenes de l’escola ballen a l’escenari i mostren les danses que han treballat durant el curs. Dividim els diferents grups en tres sessions i fem una tarda sencera de dansa, amb berenar i sopar popular per a qui ho vulgui.

 

 

 

 

 

 

 

Colònies

Cada dos anys, és a dir, l’any que no tenim Ballant perquè ens mirin, organitzem unes colònies per als alumnes més grans de l’escola de dansa (a partir de 5è i fins a Juvenils).

Entenem les colònies com una oportunitat de conèixer i conviure amb els companys i companyes, no només de la classe, sinó també dels altres grups. Així com també conèixer una mica més el grup de mestres al complet.

La idea és que aquest conjunt de persones de diferents edats i interessos, però que tenen en comú l’estimació per la dansa, desenvolupin durant un cap de setmana noves maneres de veure el ball. El treball que es fa durant les colònies té com a objectius principals l’experimentació i la creació, entre d’altres, i es realitza d’una forma intensiva i diferent a com estan acostumats a aprendre la dansa els nois i les noies de la casa.