Esteu aquí

Andança

QUÈ ÉS I COM ENTENEM ANDANÇA, L'ESCOLA DE L'ESBART SANT CUGAT?

Andança és l’escola de dansa de l’Esbart Sant Cugat. Aquest és un espai de formació en dansa que pren, com a punt de partida, la tècnica de la dansa tradicional per treballar-la d’una manera oberta i actual.

Oferim el coneixement i aprenentatge de la dansa popular i tradicional i els costums que l’envolten, lligant-ho amb les manifestacions populars del nostre poble.

La dansa és un llenguatge més que té la persona per comunicar-se i, per tant, aquest coneixement i aquest aprenentatge passen pel cos i el seu moviment. El nen es mou, el moviment comporta canvi, el canvi comporta evolució. Des d’Andança volem acompassar el moviment del nen amb l’evolució de la cultura.

La nostra proposta planteja una educació del nen en el llenguatge del cos i en el llenguatge de la dansa, per a donar-li les bases d’un futur ballarí o ballarina, sempre a través del coneixement del folklore, les arrels i les tradicions que conformen el seu context.

 Treballem amb un projecte didàctic, elaborat per gent capacitada, que s’adapta a les lleis educatives. Treballem també des de la interrelació de llenguatges, des del món musical, i des del principi del nen com a protagonista i com a transmissor de la cultura.

 

ANDANÇA A LES ESCOLES

Aquest projecte trasllada l’activitat d’Andança a les escoles (actualment a les Escoles Pi d’en Xandri, Pins del Vallès, Turó de Can Mates, Santa Isabel, Gerbert d’Orlhac, l’Olivera, La Floresta, Ciutat d'Alba, Pureza de Maria i Collserola), on es treballa amb el mateix programa pedagògic que a l’Esbart.

 Aquesta activitat està coordinada juntament amb els grups que Andança té a l’Esbart, amb el mateix equip de professors que es desplaça a les diferents escoles. Aquest projecte suposa una important oportunitat per relacionar l’entitat amb el món escolar, fent de vehicle de relació entre alumnes de diferents escoles - ja que durant l’any es programen activitats conjuntes-. El projecte està arrelant cada cop més a les escoles; cosa que es tradueix en un creixement dels grups i una implicació de les famílies a l’entitat.

Iniciem els extraescolars a l’escola amb un grup de P3 i P4, fent una hora a la setmana, i continuem amb un grup de P5-2n -també d’una hora setmanal-. A partir de 3r de primària, si volen seguir la seva formació a Andança, han d’anar a l’Esbart de Sant Cugat.

 Tant els grups de l’Esbart, com els grups d’extraescolars de les diferents escoles formen part d’Andança; segueixen la mateixa programació i sistema pedagògic, i participen de les mateixes ballades. Creiem que arribar a les escoles és una manera de donar a conèixer la nostra dansa, i el sentiment d’entitat Popular i Tradicional.

 

ACTIVITATS

Al llarg del curs intentem que els nostres alumnes/as “surtin a ballar” com a mínim dues vegades. Les ballades són una activitat extra, en que els alumnes/as mostren part del treball fet a classe. És un moment per a compartir la dansa amb tots els grups d’Andança de les diferents escoles, i també una activitat participativa de la cultura i de les festes del nostre poble.

 Creiem que les ballades són un bon moment per a mostrar les danses, però sobretot, també una manera de que els nens/es visquin diferents experiències de la dansa. És a dir, la dansa dins la festa, la dansa com a tradició, la dansa al escenari, la dansa dins un teatre, la dansa d’un seguici festiu, la dansa amb músics en directe, etc.

Ballades al carrer

Les ballades al carrer són aquelles que ens apropen a la nostra dansa més popular. Sortim a ballar pel poble, en dates assenyalades, amb músics en directe i a peu pla.

Ballades a l'escenari

Ballant perquè ens mirin (març): aquesta és una ballada molt especial que fem cada dos anys al Teatre Auditori de Sant Cugat. És un espectacle on hi participa tota l’escola de dansa, i totes les seccions i grups de l’Esbart. Tractat amb molt de carinyo, portem la nostra dansa a un gran teatre, i acostem aquesta experiència als nostres alumnes/as, pares/mares, avis i amics.

 Andança a plaça (juny): en aquesta ballada tots els nens

i nenes de l’escola ballen a l’escenari i mostren les danses que han treballat durant el curs. Dividim als diferents grups en tres sessions i tenim dansa durant tota una tarda. És una festa amb berenar i sopar popular per a qui ho vulgui.